Autóhifi vásárlás előtt állsz? Akkor ezt feltétlen olvasd el, mert a végeredmény könnyen egy rosszhangú rendszer lehet.


1. Nem próbálod meghallgatni és összehasonlítani az autóhifi készülékeket

Ne a reklámok, adatok alapján dönts, a legbiztosabb, ha a saját füleddel, a saját autódban hallgatod meg. A legtöbb hifi boltban kérni lehet a kipróbálást.

Azért is célszerű kipróbálni a saját autódban, mert más és más hangzás érhető el más-más autó típusoknál. (pl.: Sedan és egyterű autó)

Érdemes odafigyelni, hogy a demófalban a hangzás sokszor eltér a valóságtól!

Ne dőlj be a reklámoknak, a csábító, csili-vili külsőnek!

Ha nincs lehetőséged rá, hogy meghallgasd, kérd egy hozzáértő segítségét és mondd el neki a pontos elvárásaidat!

Fontos, hogy ha sok pénzt költesz rá, olyan legyen, amit évek múltán is büszkén, élvezettel tudsz hallgatni és mindenki elismerten néz rád.

 

2. Felejtsd el az autóhifi Watt-okat

Az autóhifire írt wattok - főként az olcsóbb kategóriáknál, - bizonyos esetben csupán marketing fogás!

Azt azonban tudni kell, hogy minden mért teljesítmény relatív, nem mindegy, hogy milyen frekvencián mérik, milyen torzítás mellett.

Példa: A százezres kategóriájú erősítők sokszor nevetségesen kis teljesítménnyel kerülnek ki a boltokba. Miért? Mert ezek valósak, minőségiek és sok esetben a ráírtnál többet teljesítenek. Míg a 10 ezres kategória teljesen félrevezető, nevetséges, sokszor túlbiztosított vagy épp rossz dampingú, magas torzítással.

Ami nagyon fontos még, hogy a teljesítmény semmit nem jelent, ha a rendszered egy zörgő zajláda lesz. Ezért a minőségre is érdemes odafigyelni, hisz éveken át hű társad lehet egy valamire való hifi rendszer.

 

3. Ne vásárolj autóhifit márkanév alapján

Mindenkinek egyéni az ízlése, ne hallgass másokra! Míg valakinek egy X márka jön be, vagy azért mert elégedett, vagy mert fanatikus márkarajongó, lehet hogy neked pont egy Y márka lesz a nyerő.

Anélkül, hogy hallanád vagy leírnád az elvárásaidat egy hozzáértő embernek, ne vásárolj hifit, mert csalódás lesz!

Másik tény, hogy attól mert egy adott márka pl.: nagyon jó rádiót gyárt, nem biztos, hogy hangszóróban is teljesíteni tudja ez az elvárást, vagy épp fordítva.

 

4. Ne dőlj be az öndicsérő autóhifi reklámszövegeknek

Nézz szét az interneten vagy nyiss ki egy prospektust mit látsz?

- hihetetlen, hatalmas erő, dinamikus, akció hegyek, csak most, csak neked...

Ez mind csak marketing, valahogy el kell adni a silányabb minőséget is.

Sok esetben a gyártók maguk is tisztában vannak vele, milyen kategóriájú amiket árulnak. De sajnos a jó marketing és az emberek tudatlanságából adódóan ezekre mégis van kereslet. Miért fizetnének minőségi előállításért, minőségi alapanyagokért, ha egy átlag felhasználó bedől a marketing fogásoknak?

Az autóhifi termékeket mint mindig, teszteléssel a legkönnyebb rangsorolni.

Ne dőlj be az olcsó, ígéretes termékeknek!

 

5. A pénz határozza meg az igényeidet

Rosszul teszed. Ne „autóhifit" akarj venni, hanem azt az érzést, ami ezzel jár!

Sok esetben a vevők pont emiatt döntenek a legolcsóbb termékek mellett és nyugtatják magukat a ténnyel, miszerint autóhifit vettek.

Nem egyedi eset, ha egy vásárolt autóhifi rendszer csak ront a már meglévő gyári hifin.

Persze ez nem jelent azt, hogy több százezreket kell autóhifire költened.

Ha teheted hallgass meg egy 10-20ezerrel drágább terméket is és máris észrevehető a minőségbeli javulás, a dinamika, a teljesítmény.

Egy erősítő nem azért kerül több 100ezerbe is akár, mert „olyan hangos", hanem mert minőségi és olyan érzést nyújt neked, amit egy életre nem felejtesz el.

Ha ezt megteszed, megérzed, nem fogod azt mondani, hogy „nekem nem kell ilyen hangos". Tévhit, ha valaki csak eszerint skatulyáz be egy magasabb kategóriájú terméket.

 

6. Minden autóhifi elemet egyszerre akarsz megvenni

Ne akarj autóhifit 50-60ezerből kompletten vásárolni. Ez lehetetlen...

Ha mégis, a végeredmény hifinek nem nevezhető ,,parasztvakítás" lesz, amit idővel megbánsz és csak tovább gazdagítod azokat a gyártókat, akik az igénytelen cuccokkal terítik a piacot.

Ha nincs egyszerre elég pénzed a teljes autóhifire, inkább részletekben, de minőséget vásárolj!

Nem ritka, hogy egy jó autóhifi akár évekig is épül. Cserébe egy csodálatos hangzásod lesz.

Nem kell félned attól sem, hogy elavul, hisz a mai erősítők többsége is a már 10éves technikák alapján működnek, egyedül ami könnyen változik, az a jelforrás, a fejegység, az aktuális követelményeknek megfelelően.

 

7. Rendszered elemei nincsenek egy szinten

Pénzt adsz ki egy százezres fejegységért, a kijelzőn úszkáló delfinek miatt, a rendszer többi eleme viszont éppen hogy üti az alsó kategória legalját.

Egy ilyen rendszer kiváló a rajoláshoz, a haverok és csajok elkápráztatásához, csak nem élvezhető a legfontosabb tényező, a hangzás szempontjából.

A pénz, amit a "defines kijelzőre" költenél, ott lenne az autódban, mint hangszóró, mint erősítő vagy egy komolyabb mélysugárzó, garantálom, hogy meg lennél lepve!

Ja, és a csajok sem süketek... :)

 

8. Majd Pista beszereli az autóhifimet pár ezerért

El sem hiszed mennyit dolgozhat egy hozzáértő ember az ilyen sufnis emberek után.

Attól mert valaki villanyszerelő vagy már kötött elemre hangszórót nem biztos, hogy érti is, amit csinál.

Egy autóhifi nem csak a bekötésről szól, a nagyobb munka a finomhangolás, akusztikai megoldások, tervezések.

Nem véletlenül kerül egy installáció boltokban is több ezerbe.

Hiába a sok ráköltött pénz, ha rosszul van bekötve, beállítva. A végeredmény gerjedő, túlmelegedő, torz és csapnivaló lesz.

A nem megfelelő odafigyelés könnyen balesethez is vezethet, nem véletlen van gyárilag is egy maréknyi biztosíték az autókban. Ráadásul, ezek csak vékony kábelek, egy autóhifi akár 20x ilyen vastag kábellel is bírhat, ami hatalmas áram és megfelelő hozzáértés hiányában könnyen elektromos tűzhez is vezethet.

Nem vicc!

 

9. Nem megfelelő kábeleket választasz

Az autóhifiben nagyon fontos a kábel helyes megválasztása, jel, hangszóró és áramforrásnál is.


Áramforrásnál, ha túl vékony, nem tud elegendő áramot átvinni így a rendszered hangja torz lehet. Rosszabb esetben a védelem ki- és bekapcsolgatja. Érdemes a lehető legvastagabbat választani, így kevesebb a veszteség és nagyobb az átvitt áram mennyisége.
Nem érdemes villanyszerelési kábelekkel szórakozni, nem sokkal olcsóbb és sokkal több szennyezést tartalmaz mint az autóhifi kábelek, ezáltal több a veszteség is.

Jelforrásnak is nagyon fontos a minőségi kábel. Az RCA kábeleken sok múlik, hisz azt amit átad, te azt a jelet erősíted fel. Fontos, hogy zavarvédett, árnyékolt és a lehető legjobb minőségű legyen.
Ne vedd meg az 1-2 ezres RCA kábeleket, mikor 5-6 ezertől már minőségi darabokat találsz! Ne itt spórolj!

Fontos a hangszóró vezeték minősége is a már leírt okokból.

Ne 3 eres villanyszerelési kábellel foltozd össze a rendszered!
Ez szintén igénytelenségnek minősül!

10. Az autóhifi nem home-hifi, más világ

Az autóhifi és a home hifi közt csak pár alap fogalom az, ami hasonlóvá teszi őket, de lényegesen más, egy külön kategória.

Ha igényes vagy, nem használsz autóhifinek nem oda való termékeket.

Erre több indok is van. Autóhifiben a használatos ellenállás 4 Ohmtól lefelé érvényes.

Mit kezdesz egy home hifis hangszóróval ami 8 Ohm az autóban? Nem tudod elég teljesítménnyel ellátni. A végeredményed lényegesen halkabb hifi lesz. Nem beszélve bizonyos frekvenciák lényeges halkulásáról.

Ezeket a termékeket más környezethez tervezték, nincs meg a tér nagysága, amit be kell sugároznia, az autóban párás környezet, szélsőséges hőmérséklet is uralkodhat, amik tönkre tehetik a termékeket.

Egy nem autóba való hifi igénytelenséget és hangzásszegény környezetet kölcsönöz szeretve építgetett autónknak.

Kövess minket Facebook-on