Az erősítő az egyik elengedhetetlen része egy autóhifinek.

Mielőtt döntenél, mérlegelj: mire szeretnéd használni a hifit, szeretnéd-e később bővíteni, stb.

A legolcsóbb megoldás egy 2 csatornás erősítő, melyre hidalva kötnek rá egy mélynyomót.
Itt a középmagas hangzás erősítése nem történik meg, egyedül a mély szekciód lesz hangosabb. Az élvezhető hangképhez és a komplett autóhifihez hozzátartoznak a közép-magas hangsugárzók is. Bővítsd a rendszert, vagy kezdd máshogy…

Ha a cél a legjobb hangzás a lehető legolcsóbban és háttérben húzódik a teljesítmény, előszeretettel ajánlanak 4 csatornás erősítőket.
Ebben az esetben 2 csatorna hajtja a jobb és bal hangszóró szetteket, míg a másik 2 csatorna hidalva egy mélynyomót.

Itt minden frekvencia hangosításra kerül, és javul a hangzás is, mivel egy külső erősítő hajt minden hangszórót.

Megjegyezném, hogy ha valaki igényes hifiben gondolkodik, akkor feltétlen gondoljon minden hangszóró erősítőről való hajtására! Hatalmas teljesítmény és minőségbeli javulás érhető el, ha nem fejegységről hajtod.

A következő fázis már egy komplettebb autóhifi kezdeti lépései.

Itt gondolnunk kell arra, hogy minden hangszórót el kell látnunk erősítővel.
Szükségünk van opcionálisan egy 4 vagy 2 csatornás erősítőre.  A szetteknek viszont a mélynyomó erősítését már egy egycsatornás, úgynevezett monoblock látja el.
Ezen erősítők kifejezetten mélynyomók hajtására készültek.

Nem egyedi eset, hogy 4 hangszóró kivezetéssel találkozunk… Miért?
Ez pusztán a kábel csatlakozást teszi egyszerűvé, hiszen egymás mellett vannak a pozitív és negatív kivezetések, melyek készüléken belül ugyan azokra a pontokra csatlakoznak.

A mono erősítők lényege, hogy terhelhetőbbek a többi típushoz képest. 4-2-1 Ohm sőt, egyes erősítők képesek a 0,5 Ohm-ra is.

 

Autóhifi erősítőnél fontos odafigyelni az osztályára.
A/B és D osztályú erősítőket lehet kapni és ezek hibrid változatait.

Mindegyiknek megvan az úgynevezett, hatásfoka, ami annyit jelent, hogy a felvett áram hány százalékát képesek valós teljesítménnyé alakítani. Sajnos a maradék hő formájában távozik.
Az A/B osztálynak a hatásfoka 50-70%, míg a D osztálynak akár 90% fölött is lehet.

Amit tudni kell még róluk, hogy az A/B osztály jobb hangminőséggel rendelkezik, ezért általában minden 2 illetve 4 csatornás ilyen. Régebben monoblockokban is található volt hasonló.

A digitális erősítőknek jobb a hatásfoka, viszont a minősége rosszabb, éppen ezért gyártják mélyládák hajtására, ugyanis a mély tartományokban a minőségromlás emberi füllel észrevehetetlen.

Hibrid erősítők általában 5.1-es vagy 7.1-es autóhifi erősítők. Itt kombinálták a A/B illetve D osztályt, hangszóró hajtásának megfelelően. Szettekre a kivezetések A/B míg a mélyláda kivezetése D osztály.

Kirívó esetekben léteznek még külön A, B osztályok és csöves erősítők is.
Az A osztálynál a hatásfok a legrosszabb, viszont a minőség elég jó. A B osztálynál a hatásfok lényegesen jobb, viszont a minőség romlik, ezeket ötvözték az A/B osztályú erősítőknél.

Nem utolsó sorban a csöves erősítő is egy érdekes erősítő család. Minősége kiváló, hatásfoka nem a legjobb és sajnos elég instabil is, éppen ezért ritka. Hangminőség versenyeken ritkán előfordulnak.

Kövess minket Facebook-on