Ha szeretnéd lecserélni a gyári hangszóróidat az ajtóban, egyes autótípusoknál a műszerfalban, nem fontos feltétlen akkorát betenned, mint amekkora gyárilag benne volt.
Léteznek úgynevezett, kiemelő keretek melyek a méretbeli változásokat hivatottak megoldani.
Ha az autónkban gyárilag 13 cm-es hangszórók vagy épp oválok voltak, könnyedén cserélhetők 16 cm-esekre.

Ha már itt tartunk, sokféle méretezésben lehet kapni hangszórókat 8-10-13-16 cm-es és ovális alakban is több méretben.
Minden hifis azt ajánlja, hogy ha lehet, próbáljunk meg előre bepréselni egy 16 cm-es szettet.
Nagyobb membránfelület, hangosabb, szebb mélyközép.

Egyes hifisek azt állítják, hátra is tegyél hangszórót. Ha a hátsó ülést gyakran használod ám legyen, konfort érzetet ad, de alap esetben felesleges. A füled is előre felé néz picit, innentől kezdve az előlről érkező hangokra érzékenyebb. Tovább sztereo jelet hallgatsz a kocsidba ami 2 sávból áll, jobb és bal. Nincs értelme a hátsó hangszóróknak hacsak nem házimozi építése a cél. A legtöbb esetben ajánlatos erősítőről hajtani a szetteket, hogy állítani lehessen a hangzást és a színpadot.

Itt is, mint minden hangszórónál a Wattok, nem sűrűn jelentenek jót. De nagyon nem foghatsz mellé, ha neves gyártótól veszed és a szinusz, rms, nominál értékeket nézed, ezek nagyjából valósak is. Azt se hidd, hogy ha rádióról hajtod, neked 100W-os hangszóró kell! A legtöbb rádió csak 4x20W körüli értéket tud magából kipréselni, nem fontos dupla akkora hangszóró, hacsak nem szeretnéd külön erősítővel hajtani. Ami ajánlatos, főleg ha erősebb mélyládát tervezel. Jobb minőségű és hangosabb lesz tőle a rendszered.

Ha hangszóró vásárlás előtt állunk, oda kell figyelnünk, hogy milyen kivitelt tegyünk az autónkba.
A normális szett áll 2 hangszóróból, 2 magas sugárzóból, és 2 hangváltóból.
Léteznek kombinált hangszórók mint pl. a 2 és 3 utas koax és triax hangszórók, ezekben hangváló nincs, a magassugárzó csak egy kondenzátorral van leválasztva. A középmagas hangszóró megkapja a teljes frekvenciát, ami nem túl előnyös.
Mindenféle képen, ha tehetjük külön hangváltósat vegyünk, nem csak a frekvencia ideális szétválogatása végett, hanem ezekben a magassugárzó hangereje is állítható.

Itt is a már mélynyomó választási tippeknél leírt dolgok mérvadóak lehetnek, egy kivétellel, mégpedig a membrán anyagával.

Itt minden membránfelületnek egyedi hangja van. Ezt leírni nem lehet, minden felhasználónak magának kell eldöntenie mely hangzást, típust preferálja.

Tekercsei általában 4 Ohmosak, ritka esetekben lehet 3, számos esetben még 2 Ohmos is.

Fontos megjegyezni, hogy a hangszóró kábelek, bár mellékelve vannak a dobozban, sajnos elégtelennek bizonyultak, ahogy az autó gyári kábelei is, így ha lehet, beszerelésnél vastagabb minőségi kábellel együtt tegyük.

Kövess minket Facebook-on