Ha épp autóhifi mélynyomó választás előtt állsz, több dologra kell figyelned.
Felejtsd el a Wattok szerinti kutakodást! Akárcsak az erősítőknél, sok esetben itt is marketing elven működik és nem minden esetben valós az adat.

Ha nem erre, akkor mire lehetne támaszkodni?

Az ár mindig jó mérvadó, hisz egy silányabb minőségű gyártónak sincs képe elkérni a terméke után sokkal többet, mint amit ér.

Az egyedüli még hitelesnek bizonyult érték az a hangszóró érzékenysége. Ezt decibelben mérjük (SPL: xbB). Minél nagyobb az érzék annál érzékenyebb egy hangszóró és határozza meg bizonyos mértékben a hangerejét is. De nem feltétlen halkabb egy kisebb érzékenységű hangszóró. Sajnos amelyiknek kisebb az érzékenysége, nagyobb teljesítményt is igényel, ezért mondják, hogy minél érzékenyebb egy nyomó annál könnyebb kihajtani.


Ha megvannak a kiszemeltjeink, ne az legyen a vonzó számunkra, ha valamelyik nyomó robusztus. Vizsgáljuk meg, vegyük szemügyre a kosarát.
Manapság már a valamire való mélynyomók többsége mind öntvény kosaras, míg a silányabbak lemez kosarasak. Aminek lemez a kosara feltételezhetően, nem túl erős, így kerüljük.

Lássuk a legszembetűnőbb dolgot egy hangszórón, mégpedig a mágnest.
Itt sem minden a méret, hiszen 2 féle mágnest lehet megkülönböztetni, a neodymium és a ferrite (állandó) mágnest.
Ha a hangszórónk kis helyre lett gyártva, előfordulhat a neodymium kivitel, illetve nagyon erős verseny nyomók is neo-val lettek szerelve.
Ha nem neo-s nyomót választunk, ott nyilván a legnagyobb mágnest kell keresni, ennek mértékét OZ-ben adja meg a legtöbb gyártó.
Az OZ az egy amerikai súly mértékegység. Fontos figyelni, hogy sok esetben nem a mágnes hanem a motor súlyát adják meg, ami félrevezető, mert beleszámolják az alsó és felső vasat is.

Ha tovább lépünk a hangszóró felépítésénél megnézhetjük, mekkora a benne lévő motor, vagyis a elektromágnes mérete. Itt lényeges, hogy minél nagyobb átmérőjű és hosszúságú legyen. A nagyobb átmérő erősebb és pontosabb míg a hosszúság a membrán maximális kitérését hivatott szolgálni.

Foglalkozzunk a membrán anyagával is.
Létezik a már jól bevált erősített papír, polipropilén, alumínium, kevlár, karbon, stb.
Lényeg, hogy minél szilárdabb legyen, és tartósabb és nem mellékesen fontos, hogy minél kisebb legyen a mozgó tömeg.

Nézzük a membrán méreteit.
Van 8”-18”-ig mélynyomó, ez azért jó mert mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt.
Hiszen minél kisebb egy membrán annál pontosabb, viszont kisebb hangnyomásra is képes. Minél nagyobb, annál nagyobb a megmozgatott levegő mennyisége, viszont lustábbá, pontatlanabbá válik. A 12”-os vagyis 30 centis hangszóró az aranyközépút ami, eléggé hangos és pontos is.

Ha duplázzuk a mélynyomók számát, azzal növeljük a megmozgatott levegő mértékét, így a hangerőt könnyedén növelhetjük. A tévhitekkel ellentétben, csak mert 2 hangszóró van, nem fog dupla akkorát szólni!

Ami még fontos, főleg a rákötött erősítő szempontjából, a tekercs vagy tekercsek ellenállása.
Léteznek ebből is variációk, 2x2, 2x4, 2x1, 4x1 és egészen szélsőséges értékek is.
Össze lehet őket párhuzamosan, vagy sorosan is kötni, és az eredő ellenállásuk a mérvadó. Ezért ha pl van egy 1 Ohm stabil erősítőnk ajánlatos 1db 2x2 Ohmos vagy 2x0.5 Ohmos hangszórót vennünk.

Ha valaki elég szemfüles és okos lehet még kukacoskodni, megfigyelni a pillét, a membrán peremét, a bevezető szálat, csatlakozó terminálokat, porvédő sapka alakját, méretét.

Kövess minket Facebook-on