A legfontosabb, hogy elégedett légy a hangzásával. Ha, megvan egy árkategória amit vásárlásra szeretnél költeni, pásztázd körbe a kínálatot és ha lehet tesztelj!
Fontos, ha rádiót tesztelsz, kapcsolj ki rajta minden hangszínszabályzást!  (Eq,
Balance, Bass, Treble, Fader, Loudness). Ez egy íratlan szabály, autóhifinél nem szabad a fejegységről befolyásolni a hangzást, többet ront, mint használ.
Óvakodj a készülékekbe épített több sávos Eq szabályzóktól is, ezek nem hardveresen, hanem szoftveresen fogják neked állítani a hangképet, ami minőségromlással járhat.


Amire érdemes odafigyelned a márka. Ne akarj 10ezerért új mp3-as USB-s fejegységet venni, mert igénytelen hangzásod lesz. Egy ilyen jellegű készülék 20-30ezer Ft között mozog. Ez alá ne adj, ha az elképzeléseid ilyenek.
Fontos megemlíteni, hogy nem biztos a legnevesebb márka a legjobb.
Mint minden árucikknél itt is megvannak a kategóriák. Bizonyos nagy márkák a belépő kategóriájukra nem fordítanak sok törődést, éppen ezért kevés lehetőséget és gyenge hangzást tárnak elénk. Viszont a drágább termékeik évezredekkel jobbak.

Az sem számít, hány wattos! Minden autórádiónak limitált a mérete és a felvételi árama. Mivel gyárilag minden autóban 15-20A leadására képes kábel van szerelve. Ne várj egy rádiótól se átütő basszusokat! A méret is korlátozott mivel 1 vagy 2 din-es rádiókat kapni a piacon. Minden autórádió valós teljesítménye 4x15-20W körül mozog, ne dőlj be a 4x100W-os csili-vili készülékeknek!

 

Ha a rendszered egy komolyabb autóhifihez tervezed, fontos, hogy a választott rádió rendelkezzen kimeneti jellel, RCA csatlakozóval. Erre csatlakozik rá az erősítő és adja át a zenei jelet.

Tévhit, hogy nem fontos jó rádió, mert úgyis erősítővel lesz hajtva a hangszóró. Nagyon is fontos, hiába a jó erősítő, ha a jel, amit a rádió ad, már eleve gyengébb minőségű!

Rádió választásakor az RCA csatlakozókat is kategorizálnunk kell.
A legtöbb 2V-os kimeneti jellel rendelkezik, ez átlagos. Ám nagyobb árkategóriákban léteznek 4-8V-ig.
Ez azért fontos, mert minél magasabb a jeled, annál nehezebben veszi fel a rádióhullámok, generátor és egyéb zavaró jeleket, ütősebb, dinamikusabb hangzás mellett.

Ha nem csak mp3-at szeretnél hallgatni, hanem netán videóval is szeretnéd kombinálni az autód. Fontos, hogy amit veszel fejegységet, rendelkezzen divx kódolással, hogy minden formátumú filmet le tudjon játszani.
Itt is óvakodj az olcsóbb kategóriáktól, hisz nem minden a szépség, mivel autós környezetbe kerül, rásüthet a nap, és hiába a szép színes rádió, ha nem látszik semmi a képernyőből.
Ami még fontos, a méret, mindenkinek a saját véleménye, viszont sokan irtóznak az 1 dines motoros előlapoktól. Miért? Mert sokat fogod használni, és bizony a monitor szalagkábele elhasználódhat, aminek cseréje nem olcsó.


Gondolkozz, tesztelj, kérdezz rádió vásárlás előtt!

Kövess minket Facebook-on