Egy autóhifinél az egyik legfontosabb kábelek közé sorolandó a jelkábel vagy RCA kábel.

Hisz ő az, aki a zenei jelünket eljuttatja az erősítőig. Tehát fontos, hogy a lehető legjobb minőségben el tudjon érni a jelünk, kevés veszteséggel.

Sokan úgy vannak vele, hogy kábel az kábel. Holott NEM! Minden kábelnek megvan a maga tulajdonsága. Autóhifiben elengedhetetlen a minél kisebb szennyezettségű és ellenállású kábelek használata. Ne akarj RCA kábelt 900Ftból venni. A végeredmény zavaró lehet.

Hisz mi van, ha olcsó kábelt vesz valaki? A várt minőségromláson túl, könnyedén felvehet a kábel mindenféle zavaró jeleket, frekvenciákat. A legáltalánosabb a generátor okozta hallható süvítés. A generátor egy olyan frekvenciát generál, ami könnyedén zavarhatja rendszerünket.

A védekezés ellene egyszerű. Zavarvédett, árnyékolt, többszörösen szigetelt kábelek.

A probléma akkor is fenn áll, ha több darabból toldjuk össze kábelünk, vagy épp sok és külön erősítőkre ágaztatjuk el. Itt nem csak a jel gyengül, de több rés nyílik a zavaroknak is. Ha több erősítőd van, olyan fejegységet válassz, amin több kivezetés van, vagy a jel szintje erősebb.

Fontos, hogy az RCA kábeled elvezetése véletlenül se olyan helyen történjen, ahol, nagy mennyiségű áram folyik át, az elektromos térerősség is zavaró jelet produkálhat. Ahol lehet, kerüld a kábelek keresztezését, párhuzamos futását.

A minőségi kábelek mellett szólva, a többszörös árnyékoláson, zavarvédelmen és minimális szennyezettséget tartalmazó vezetőn túl a csatlakozóik is sok esetben jó vezetőjű anyagokból készültek, sok esetben aranyozottan, ami nagyban javítja a minőség megtartását.

Kövess minket Facebook-on