A reklámok könnyen megszédíthetik az embert. Nem szabad hinni a reklámfogásoknak, az erősítőkre írt több ezer watt majdnem mindig átverés.
Egyedül a márkásabb daraboknál igazak a készülékre írt teljesítmények.

Ha szeretnéd tudni, hány wattos valójában az erősítőd, egy kis matekkal hozzávetőlegesen meg tudod ítélni a teljesítményt.

Persze, műszeresen mérni a legpontosabb, ehez pedig a legegyszerübb egy hitelesített RMS lakatfogó.

De lássuk matekkal...
Mivel az autóban általában töltés közben 14,4V van, persze normál használat mellett ez közelebb áll a 12-13V-hoz, ezt kell alapul venni, ha reális teljesítményt szeretnél mérni.

Figyeld meg hány Amperes biztosítékok vannak az erősítőbe (vannak erősítők melyekben nincs, általában komolyabb teljesítményeknél)
Ebben az esetben a méréshez, komolyabb technikai felszereltség szükséges.

Ha összeszorzod a 12,5-13V-ot a benne lévő biztosítékok összegével, megkaphatod az összes teljesítményt.
Ez persze még nem egészen az, ami nekünk kell. Hisz ezen teljesítmény egy része hővé alakul át, míg a másik lesz a hasznos teljesítmény.

Át kell vizsgálnunk az erősítőnket, jobb esetben rá van írva, hogy milyen osztályos.
Az osztályról bővebb információkat az erősítő választás cikkben találsz.
Ha megvan az erősítőd osztálya, a hatásfokot be kell szoroznod a már megkapott összteljesítménnyel.
Pl.: van egy erősítőnk melyben 2db 15A-es biztosíték van, annak az összteljesítménye kb. 375W. Ha ez egy A/B osztályos erősítő meg kell tudnunk milyen hatásfokkal bír. Az A/B osztályos erősítők hatásfoka változóbb, 50-70% közt van. Ha megszorzod a 375W-ot 0,7-el akkor megkapod, hogy 262W a valós teljesítményed, maximális torzítás mellett.

Persze lehetnek itt is buktatók, nem kevés cég rájött már erre, hogy nem hülyék az emberek. Találkoztam már túlbiztosított erősítőkkel. Hiába van benne 30A-os biztosíték, ha csak a fele áramot veszi fel. Ez bizony végzetes is lehet.
Ezért fontos a márka és a minőség. Nem beszélve arról, hogy egy minőségi erősítő torzítása maximális hangerőn, jó beállítás mellett is csak 0,05%.

Akkor kavarjuk meg kicsit a dolgokat. Sajnos attól, mert jól számoltad ki azt a teljesítményt, amit leadhat, nem biztos h abban a környezetben, amiben te használod, le is fogja.
Függ attól, hogy hány Ohm-ra van bekötve a hangszóró. Általában az erősítő legkisebb ellenállásán mért teljesítmény a csúcs, ha ezt sikerül is elérnünk, nagy kérdés a láda.
Hisz sokan nem tudják, de a ládának is van ellenállása, ami nagyon is befolyásolja a leadott teljesítményt. Egy 1Ohmra kötött hangszóróból, könnyedén 3Ohm-ot tud varázsolni. Így már fényévekkel el is hagytuk a gyári beígért adatokat.

Vehetsz olcsóbb erősítőt is, ami képes leadni a teljesítmény, valójában, de hiába, ha élvezhetetlen lesz a hangzás. Figyelj oda minden részletre!

Kövess minket Facebook-on