2017-ben a szép kis Ford Focusunk elvándorolt egy új gazdához, és immáron ő élvezi tovább extráit. Az autó, amire lecseréltük egy Hyundai Coupe GK volt. Tetszett az autó formája és gyermekkorom kedvence a Need For Speedből jól ismert Tiburon európai változata.
Ami a Focusból hiányzott az az, hogy legyen ereje és ne utólagosan legyen sportos, hanem eredetileg is. Itt megkaptuk ezeket az elemeket, így neki is álltunk tervezni bele egy hifit.

Fontos kritérium volt, hogy ha már sportautót választottunk, legyen valóban sportos, így a hifi súlyát igencsak redukálni kellett. Nem lehetett több kW-nyi teljesítmény, nem lehettek pótakkuk. Akkor mégis, hogy oldjuk meg, hogy kirívó legyen?

Kezdjük az alapoknál. Mivel az autónak korlátozottak az akkubefogadási lehetőségei, a legnagyobb ami befért, természetesen AGM akkuként, az az Exide EK700-as lett. Ez az akku kényelmesen kiszolgál egy 1-1,5kW-os rendszert átlag felhasználások között.

Kábelezés tekintetében is oda kellett figyelni, hogy valódi OFC réz kábelt alkalmazzunk és minőségi hangszóró kábeleket.
Táp oldalon 50mm2 kábel húzódott, míg a jel oldalon a már jól ismert Gladen Zero RCA kábelek, illetve a Hollywood Twisted OFC 1,5 és 2,5mm2 hangszóró kábel.
Miért van kétféle hangszórókábel méret? Hát azért, mert a kábelek méretezését a rajta átfolyó áramerősség szerint kell elvégezni. A vékonyabb megy a magassugárzókhoz, míg a vastagabb a középsugárzókhoz.
Amit még tudni kell, hogy a rendszer aktívban üzemel, vagyis a közép és magas hangszórók szűrését egy 4 csatornás erősítő végzi. 

Miután a hangszórókábelek megvannak, lássuk, mik csatlakoznak rájuk. Az első szett, amiről sajnos kép nem készült, az egy B2 Audio Ref6.1 referencia szériás hangszórószett. Már nem kapható, de új korában ez bizony bő 100.000Ft-os tétel volt.
A hátsó hangszórók helyére, bár fejegységről vannak hajtva, de nyilván legyen a rendszer komplett, így B2 Audio ISX69 oválok csüccsentek be.
A zajszigetelés nem elhanyagolandó dolog, így az első ajtó és a hátsó hangszóró mögötti lemez is kapott 1-1 Gladen AeroButyl rezgéscsillapító lapot.


Mindenről beszéltünk már, de a fejegységről még nem. A már a Focusból jól ismert Pioneer X2800BT került bele. Igazából, amíg valami minőségileg és esztétikailag megfelelő, minek cserélni? Ez a fej mindent tud, amit tudnia kell, aktív 3 út, dsp processzor, időkorrekció és szép nagy kijelző. 

5- kép+.jpg

Miután elkészültünk elől, vándoroljunk át a csomiba. A Focusból megmentett B2 Audio Zero1 és a B2 Audio Quattro csüccsent be egy kis dizájn beépítésbe. Mivel sürgetett az idő, közeledett az AMTS, így abból kellett építkeznünk, ami rendelkezésre állt, így a sub szekciót 2db B2 Audio IS12-es látta el.
Meg kell mondanom, így sem volt rossz a rendszer és hiába a jóval erősebb erősítő, az IS12-esek minősége tolerálta, és a 3 napos bemutatót végig muzsikálta.

Miután az AMTS lecsengett, volt idő variálni. Mivel a Coupe hátulja igen alacsony, ezért a levegő nem tudott kellően megfordulni, illetve a dupla 12”-nak a láda liter sem volt elégséges, így ismét következett egy átalakulás, aminél 4db B2 Audio HNX8 került a dupla 12” helyére.
Nekik jóval kevesebb liter elég volt, így mélyebb frekvenciára is lehetett hangolni őket és még ’dizájnosabbra’ venni a formát.

Jelen formáját így nyerte el az autó és 1 évig hű társunk volt.

Kövess minket Facebook-on